2010-09-09 11:05:49• hírek • Balog Anita

Rendőrségi büntetések: ki, mennyit, miért?

A hírekben és rendőrségi tudósításokban visszatérő motívum: a közlekedésiek gyalogosokat, kerékpárosokat és autósokat büntettek. A Szatmár.ro annak járt utána, hogy milyen kihágásért milyen büntetést kaphatunk. Egy biztos: ha lefülelt a rendőr, a büntetést az azt követő 48 órában érdemes befizetni.

Cikkünk összeállításakor Danciuti Catalintől kértünk segítséget, aki a Szatmár Megyei Rendőrség közlekedési osztályának a vezetője. Amikor a leggyakoribb büntetésekről kérdeztük, hosszú felsorolásba kezdett, mi most megpróbáljuk összeállítani valóban azokat a szabálysértéseket, amit - valljuk be - néha elkövetünk. A jó hír: a kapott pénzbüntetés 48 órán belüli befizetése esetén csak a büntetés felét, vagy töredékét kell befizessük. Ha a szabálysértés miatti maximális büntetést kaptuk, akkor is a minimális büntetés felétől kell megválnunk, ha 48 órán belül befizetjük az összeget. De lássuk, mit követünk el a leggyakrabban.

A legkevesebb büntetést úgy tűnik a gyalogosoknak adják, nekik is azért, mert legtöbbször nem a kijelölt gyalogátkelőhelyen vagy utcák sarkán, kereszteződésben kelnek át az úttesten. Az autók között szaladgáló, szlalomozó gyalogos 120 és 180 lej közötti büntetésre számíthat, ugyanez az összeg a büntetése annak, aki éjszaka az úttesten halad, gyalogosan, fényvisszaverő mellény nélkül. Egyébként a fentebb említett esetekben valakit elütnek, azért a gyalogos kell vállalja a felelősséget.

Gyalogosok esetében gyakori a jelzőlámpa piros jelzésénél való átkelés: ebben az esetben a büntetés 240-300 lej is lehet, természetesen a 48 órán belüli befizetéssel ez is kevesebb.

A kerékpárosok és 50 köbcentiméter alatti motorral rendelkező motorkerékpárok, azaz robogók esetében már több büntetési tétel kerül a gyakoriak listájára. 360 és 480 lej közötti büntetést kaphatnak azok, akik az úttesten nem libasorban, hanem egymás mellett közlekednek. A mopedesek ugyanennyit kapnak, ha nincs igazolásuk arról, hogy elvégezték a számukra kötelező közúti közlekedés témájú tanfolyamot. Ugyanennyi a büntetése azoknak, akik nem viselik este, illetve rossz látási viszonyok között a fényvisszaverő mellényt, legyen szó robogósról vagy kerékpárosról egyaránt.

Kevésbé gyakori büntetés az, hogy 360 és 480 lej közötti büntetést kap az a kerékpáros, aki nem használja a biciklisávot, pedig az ki van jelölve. Az, hogy ritka az ilyen büntetés, azzal lehet összefüggésben, hogy egy kezünkön megszámolhatjuk a Szatmárnémetiben találkozó, bicikliseknek fenntartott útvonalakat.... 360 és 480 lej között büntethetik a részeg bicikliseket, és azokat is, akik a zebrán, kerékpáron ülve kelnek át.

Az autósok esetében a legtöbb a büntetés, és a legnagyobb összegekről is ebben az esetben beszélhetünk, bár itt is lehetőség van a minimális büntetés felének a befizetésére - 48 órán keresztül.

A biztonsági öv használatának mellőzése, a mobiltelefon szabálytalan használata vezetés közben és a tiltott helyen való megállás büntetése 120-180 lejes pénzbírság, és két büntetőpont. Amennyiben valaki az országúton parkol le, 240-300 lejes büntetést  és 3 büntetőpontot kockáztat.

A leggyakoribb a sebességhatár túllépése. A bírság mértéke attól függ, hogy mennyivel mentünk gyorsabban:
+ 10-20 km/óra esetén a büntetés 120-180 lej és 2 büntetőpont
+ 21-30 km/óra esetén a büntetés 240-300 lej és 3 büntetőpont
+ 31-40 km/óra esetén a büntetés 360-480 lej és 4 büntetőpont
+ 41-50 km/óra esetén a büntetés 540-1200 lej és 6 büntetőpont
51 km/órás sebességhatár-túllépés esetén a büntetés 540-1200 lej és a jogosítvány 3 hónapos felfüggesztése.



Szintén gyakori szabálysértés, hogy az autósnál nincs nála a jogosítványa, ezért a büntetés 360-480 lej lehet. Aki hamis adatokat mond be a rendőrnek, a 61/1991-es törvény alapján 2000 lejes büntetést kaphat. A közúti ellenőrzéseknél általában kérik a biztosítást - ennek hiánya 1000-2000 lejes bírságot és többek között az autó forgalmi engedélyének az elkobozását vonja maga után. Amennyiben az autó műszaki engedélye (ismertebb nevén verifikálása) lejárt, többek között 540 és 1200 lej közötti bírságot és a forgalmi bevonását kockáztatunk.

Az alkoholfogyasztással kapcsolatban is nagy összegűek a büntetések: amennyiben 0,11 és 0,40 mg/liter az alkoholtartalom a kilélegzett levegőben, a büntetés 540 és 1200 lej közötti, és az autós 90 napra búcsút mondhat a jogosítványának. Amennyiben a 90 nap alatt nem vesz részt egy újravizsgáztatáson, a jogosítványát csak 120 nap múlva kapja vissza. Amennyiben valakinél a kilélegzett levegőben található alkohol-koncentráció 0,41-nél több, a rendőrök vérvételre viszik, ahol ha a vérben talált alkoholmennyiség 0,80-as értéknél nagyobb, a büntetés 1-5 évig terjedő börtönbüntetés lehet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: